Време е да вдигнем чаша за сливовицата - традиционната сръбска сливова

...
Време е да вдигнем чаша за сливовицата - традиционната сръбска сливова
Коментари Харесай

Сръбската сливовица стана световно културно наследство

Време е да вдигнем чаша за сливовицата - обичайна сръбска сливова ракия вледзе в листата на Организация на обединените нации за нематериално културно завещание като скъпа традиция, която човечеството би трябвало да резервира, съобщи Асошиейтед прес.

Експертите на ЮНЕСКО, които се събраха в Мароко тази седмица, взеха решение, че „ обществените практики и познания, свързани с приготвянето и използването “ на сливовицата заслужават самопризнание от Организация на обединените нации като образец за значима културна традиция, съобщи министерството на културата на Сърбия.
 Дамаджани със сливовица в бар в Белград. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

Министерството подаде кандидатурата на продукта през 2021 година Тя включва целия развой: от развъждането на сливи до производството на ракия.

Сливовицата се създава ръчно и се пие в Сърбия от епохи, бит, пренасян от потомство на потомство, който съгласно специалисти се е трансформирал в част от националната еднаквост, отбелязва АП. Традицията остава необятно публикувана в селските региони на балканската страна макар взрива на модерните марки.

Сръбски специалисти споделят, че сливовицата е типично сръбски артикул, тъй като се получава от локално отглеждани сливи и тъй като ракията се прави и се пие в фамилиите и местнита общности.

Сърбите пият сливовица, когато честват, скърбят, посрещат посетители и означават значими събития и са го правили от епохи. Хората постоянно са криели най-хубавите си бутилки за сватби, раждане на дете и погребения, трансформирайки сръбския обичаен дух в част от всекидневието на генерации.

В днешно време сливовицата е също значим сръбски експортен продукт и средство за привличане на туристи. През последните години се появиха дребни предприятия, произвеждащи сливовица и други плодови ракии, които оферират съвременни опаковки с дизайн в етнически жанр.

За по-добро качество сливовицата понякога се съхранява в дъбови бъчви, които й придават кафеникав цвят, сходен на уиски, и малко горчив усет. И става все по-добре с възрастта, показва АП.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР